Cu ERASMUS pe plaiurile Franței - Silvana Bunea 2016 2
Diverse

Cu ERASMUS pe plaiurile Franței – Silvana Bunea 2016

Cuvântul meu din franceză preferat este oiseaux, înseamnă pasăre și l-am memorat la vârsta de 10 ani într-o zi de primăvară îndreptându-mă către meditațiile la franceză.

Între timp am învățat noi cuvinte, pline de semnificații, melodioase, dar oiseaux a rămas cuvântul adorat. Poate pentru că nu pot sta prea mult timp într-un loc, sau poate pentru că în mintea mea cerul e locul presărat cu vise.

Atunci cănd dorințele ți se împlinesc și cum am reușit să plec cu Erasmus.

Numele meu este Silvana, încă nu m-am obișnuit cu vârstă de 21 de ani și sunt studentă la ASE în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor în limba franceză în anul III. Mintea mea este plină de planuri și idei, iar inima bate în ritmul dorințelor. Unul din visurile mele din liceu a fost să studiez în Franța cu bursă Erasmus, iar în primul semestru de facultate am avut grijă să bifez toate cerințele necesare pentru a îmi materializa dorința: să fii student integralist, cu media peste 7 și să cunoști limba în care vei studia la viitoarea universitate. Am ales Orléans, respectiv Université d’Orléans din pură intuiție, iar apoi m-am îndrăgostit de acel loc de pe hartă atât de aproape de Paris, orașul Ioanei d’Arc și viitorul meu cămin.

plaja oha franta - silvana bunea

Prima lună din noua viață.

Mi-am împachetat viața în două bagaje și în prima zi din toamna anului 2014 am descoperit un oraș care parcă îmi aducea aminte de Roma și Sibiu, păstrându-și aerul pitoresc și boem tipic franțuzesc. În săptămâna de acomodare, voluntarii ESN ne-au prezentat campusul, am testat împreună fiecare cantină și ne-au dus frumos de mânuță să ne deschidem cont în bancă. Tot în acea perioadă am întâlnit la evenimentele organizate de facultate și adunările cu vin franțuzesc privirile timide și curioase ale oamenilor care mai apoi urmau să devină tovarăși de drumeții, confidenți și prieteni.

Am avut la dispoziție 30 de zile în care să ne decidem asupra materiilor: engleză de la master, marketing din anul 3 de licență, spaniolă nivel începător, mediul internațional al afacerilor anul 2… le-am ales și combinat în așa fel încât să îmi fie drag.

273 de zile de fericire, provocări și descoperiri.

Poză de grup Silvana Bunea Erasmus Paris 2015Nu a fost totul un vis, pentru că au fost nopți în care am adormit plângând, dar apoi au urmat dimineți cu ochi scăldați în soarele Parisului, cu cafele băute în bistro-uri cochete, cu zâmbete, crêpes și chef de noi aventuri … împreună cu 7 românce, frumoase și deștepte, care mi-au devenit prietene, surori și mame.

In cele 9 luni petrecute în Franța am avut ‘Seri de film’ cu prietenii din Turcia în care ne-am lăsat surprinși de câte cuvinte au în comun cele două limbi, am încercat să îi impresionăm pe străini la cinele internaționale, am învățat să dansăm salsa cu oameni ale căror mișcări sunt mai ușor de înțeles decât limba vorbită și am albit nenumărate nopți cu povești și filozofii în toate gândurile și cuvintele pământului.

Încă îmi amintesc seara în care ne-am prins cu toții într-o horă românească sănătoasă, am vorbit despre istoria și cultura noastră și le-am făcut prietenilor din Brazilia și Spania scurte planuri de călătorie pentru prima lor vizită în România. Nouă, la rândul nostru, ne-au fost date lecții despre religie, politică, obiceiuri și nu în ultimul rând despre acceptare și umanitate.

Și am călătorit…

barcelona Silvana Bunea erasmus 2015La început precum un simplu turist, încercând să bifez toate muzeele, ținând stângaci o hartă în mâna. Apoi, la a nu știu câta evadare din campusul Universității mi-am dat seama că mi-am făcut prieteni încă din prima zi petrecută în Barcelona, că apreciam mai mult un picnic pe malul Senei cu șampanie de proastă calitate într-o companie de cea mai bună calitate decât orice vizită la muzeu (sunt o mare iubitoare de artă, dar mai mult de oameni și momente). Am realizat că am devenit un călător, și că dacă cineva ar pune degetul pe harta și m-ar trimite mâine în mijlocul lumii, m-aș descurca, ba mai mult, aș fi chiar încântată.

Dar ca orice lucru frumos și acesta are un sfârșit.

La ultima întălnire ESN, ne-am scris pe tricouri amintiri și sentimente și ne-am îmbrățișat atât de strâns de parcă urma să ne dizolvăm în acea clipă și să rămânem mereu în acele locuri, la fel de tineri și îndrăgostiți de viață.

Nu îmi pot imagina o Silvana fără acel an Erasmus și nici viața mea fără oamenii pe care i-am cunoscut…am noroc că prețul plătit este sentimentul cu care cred că românii se nasc și coincidență sau nu, este și cuvântul din limba română preferat, DOR. Dor de persoanele dragi, dor de albastrul Mării Negre, dor de mâncarea de acasă (da, într-o țară a gastronomiei și a stelelor Michelin eu așteptam cu drag pachetul de la mama)

castel loire franta Silvana Bunea erasmus

Iar apoi, în prima lună după întoarcere, a urmat…dor de Erasmus. Credeam că depresia post Erasmus este un mit. Dar te trezești în patul tău de acasă, și îți este dor de casa din Orleans (cei 9m2 au devenit căminul tău), îți este dor de familia acum împrăștiată prin toată lumea, de lacul și cerul înstelat din campus.

Se poate numi dor de ceva ce încă nu ai avut? Pentru că tare îmi e dor de viitoarea aventură Erasmus.

Tu me manques…

erasmus petrecere paris 2015

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus