Diverse

Cum să te autofinanţezi ca student

pusculita

Bun venit în viața studențească unde bugetul restrâns predomină în fața cearcănelor din timpul sesiunii. Te uiți la banii tăi cum pleacă mai mult decât vin, iar când apare un lucru pe care ți-l dorești, simți cum îți dă o lacrimă, în special dacă nu ai idei despre cum să te autofinanțezi. Nicio problemă, ți-am pregătit câteva sugestii mai jos.

1. Aplică pentru burse. În primul rând, te vei gândi la bursele acordate de facultate. Dacă ai o medie mai puțin bună, nu trebuie să iți iei gândul de la această opțiune. Poți primi bursă de la diverse organizații și nu neapărat de la facultate. Așa că stai cu urechile ciulite după astfel de oportunități.

2. Participă la concursuri. Nu mă refer la acele concursuri cu premii constând în “supe la plic”. Mă refer la concursuri, competiții organizate de firme importante sau, de ce nu, de facultăți sau ONG-uri. În astfel de concursuri te duelezi intelectual și nu, nu e numai pentru olimpici! De regulă premiile constau în bani sau în produse interesante. Plus că se poate lăsa și cu un loc de muncă.

3. Fii ambasador de brand. Poate că nu știai dar Uber, DropBox, Google și multe alte firme caută ambasadori. Dacă alegi să aplici, poți să primești diferite beneficii personalizate în funcție de profilul fiecărei firme. Partea bună este că te solicită puțin și ai șansa să înveți o mulțime de lucruri pe care să le poți adăuga la CV pentru experiență.

4. Creează-ți propriul website, blog. Toată lumea are blog în zilele astea, ar zice unii. Sigur, la fel și toată lumea are o gură și poate vorbi. Au însă toți ceva de zis? Recomand să începi un site/blog numai dacă ai idei sau informații de calitate care sunt bune de împărțit cu alte persoane. Odată ce ajungi la un anumit număr de vizitatori poți să începi să faci advertising.

5. Part-time job. Pentru un job part-time poți opta pentru testare de aplicații, babysitting, ospătar, jurnalism, programare și așa mai departe. Caută unul care să se muleze cu programul tău de studiu. Până la urmă muncești ca să ai bani pentru facultate. Ai grijă însă ca atunci când îți intră banii în cont să nu îi faci praf din prima zi. Un sfat ar fi să lucrezi pentru o întreprindere ce oferă și mâncare gratuită angajaților.

plic cu bani

Foto: Alina Creţu

6. Freelancing. Ca freelancer te poți folosi de cunoștințele tale și să faci bani din exact ceea ce îți place. Sunt diferite site-uri dedicate, iar pe angajatorii de acolo nu-i interesează ce studii ai, ci numai ce știi să faci. O altă metodă de freelance este să dai meditații singur sau de ce nu, într-un afterschool. Așa îți poți asigura lejer banii de buzunar și în plus îți fixezi și noțiunile mai bine.

7. Videoclipuri pe YouTube. Hai că știi cum merge treaba! Sunt atâția vlogeri ce-și fac veacul pe YouTube. Crezi că este numai pasiune și distracție acolo? Dacă ai idei bune, poți crea videclipuri și poți face un parteneriat cu YouTube. Așa o să iți apară diferite reclame din care să câștigi bani, dacă ai vizualizări multe. Sunt o grămadă de utilizatori care trăiesc numai din asta şi plus e un mod distractiv prin care te autofinanţezi. Te face să te gândești, așa-i?

8. “Business” la cămin. Presupunem că te pricepi la gătit bine. Poți organiza în unele seri un soi de cină regală la care să percepi o mică taxă de participare. Dacă te pricepi și la dulciuri ești cu un pas mai aproape de inimile colegilor. Bon appetit!

9. Pasiune pentru fotografie. Dacă atunci când nu ții pixul sau halba (mă scuzi, ceașca de cafea în mână) ții aparatul foto, ești asigurat! Sunt multe companii care preferă să cumpere poze decât să angajeze un fotograf. Dacă ai pasiune pentru fotografii și o imaginație dezvoltată, poți să faci banii de buzunar din asta. Vinde-ți pozele pe diferite site-uri de profil.

10. Donează sânge. Primești beneficii și în plus faci și o faptă bună. Da, poate că nu te gândești, dar donația ta poate salva o viață. Imaginează-ți. Tu, salvator de vieți. Te împacă ideea, nu-i așa? Este o situație în care câștigi și tu și comunitatea. Totodată primeşti şi un set de analize gratuite. Încearcă să te gândești și la altceva în afară de ace și nu petrece prea mult înainte să donezi!

11. Obiecte handmade. Dacă ai talent la meșterit brățări sau mini-lucruri, poți porni o afacere în domenul ăsta. Începe prin a le vinde amicilor și ușor ușor vei ajunge cunoscut dacă faci lucruri de calitate. Uite domnule cum faci bani iarăși din ceva ce-ți place!

Tu în ce mod te autofinanţezi?

 

Autori: Alexandru Ghiţă & Elisabeta Vulpe

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Radu

    30 octombrie 2015 la 11:45

    Sau bursa din sufragerie

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus