maria-in-egipt-global-volunteer-aiesec-cover
Diverse

Maria în Egipt – Global Volunteer @AIESEC

© Maria Andreea

Maria a plecat în Egipt pentru 6 săptămâni, prin intermediul AIESEC București. A fost parte din programul Global Volunteer, care i-a oferit șansa să aducă o schimbare într-o lume complet nouă pentru ea. În mod natural, am fost curioasă: a fost în Egipt, s-a implicat și a avut curajul să se dedice integral unui scop suprem. Dar am vrut să știu cum se simte totul, direct de la ea.

Cum este o astfel de experiență, prin ochii unui Global Volunteer?

“Pus în fața situației, nu îți permiți decât să fii lucid.” îmi spune Maria, relaxată. Mă gândesc că sunt cuvinte mari, dar nu mă surprinde: până la urmă, a plecat până în Egipt, pentru a fi voluntar.

“Temerile sunt de fapt o iluzie pe care ne-o creăm singuri

maria-in-egipt-aiesec global volunteer

© Maria Andreea


O întreb dacă nu i-a fost frică. Să îți iei bagajele și să te duci singur, într-un loc străin nu pare ușor. Temerile sunt de fapt o iluzie pe care ne-o creăm singuri, și care ne înlănțuiesc, împiedicându-ne să avem o experiență calitativă. Totul ține de tine, de cum gândești și de cum te controlezi, iar voluntariatul internațional este cea mai bună metodă de a depăși aceste limite.

Asta spune Maria. Studentă la Marketing, care se descrie ca fiind “iubitoare de papanași, munți și –mai nou- îndrăgostită de Egipt”. A uitat să menționeze că e plină de curaj și –mai nou-povești extraordinare și lecții de viață. A fost plecată timp de 6 săptămâni în Egipt, unde a făcut parte dintr-un proiect dezvoltat de voluntari AIESEC, dedicat liceenilor.

“Mai întâi o poveste, apoi un vis, ulterior o realitate iar, în ultimă instanță, o schimbare imensă.

global volunteer maria

© Maria Andreea

Auzisem de Global Citizen dinainte să intru în AIESEC, dar credeam că este prea frumos că să fie adevărat. Însă o mică voce a rămas în mintea mea, și după ce am intrat în organizație și am întâlnit și voluntarii internaționali veniți în România cu același program, m-am convins 100% să îmi însușesc această experiență. Aproape că sună simplu. Mai întâi o poveste, apoi un vis, ulterior o realitate iar, în ultimă instanță, o schimbare imensă.

Și cum unicul meu scop aici este să îi pun întrebări nenumărate Mariei, am vrut să aflu de ce. De ce decide un om să călătorească mii de kilometri pentru o astfel de experiență?

„Este o provocare, iar ceea ce m-a atras cel mai mult a fost faptul că, pe lângă călătorit, puteam aduce un impact în țara respectivă. În același timp, am întâlnit foarte mulți internaționali sosiți în România și am observat cum s-au schimbat în bine, de la începutul la sfârșitul experienței.

Am văzut cum au avut o contribuție pozitivă la dezvoltarea țării și relațiile pe care le-au creat unii cu ceilalți. Am vrut să ies din zona de comfort, să văd cum este să trăiesc printre localnici, să fiu independentă și să văd o lume diferită de a mea.”

global volunteer maria

© Maria Andreea

Spune-mi ultimul sentiment pe care l-ai avut înainte să pleci. Cum a fost ultimul moment, înainte ca totul să devină realitate?

„Pe aeroport, când mi-am luat rămas bun de la părinții mei, mi-am dat seama că din acel moment voi fi pe cont propriu pentru următoarele 6 săptămâni Este un sentiment amestecat cu frică, dar mai mult curiozitate: te mobilizează și îți dă încredere în forțele proprii. Când am aterizat acolo era noapte, dar atmosfera mi-a adus aminte foarte mult de București.Primul lucru pe care l-am făcut a fost să citesc literele arabe, afișate pe un panou în aeroport.”

Răspunsul ei mă face să zâmbesc. O admir pentru că, ajunsă la mii de kilometri depărtare de casă, nu a privit înapoi, ci și-a fructificat entuziasmul și curiozitatea.

global volunteer maria

© Maria Andreea

Într-un astfel de proiect, multiculturalitatea e cheia. Spune-mi cum a fost să interacționezi cu restul voluntarilor, necunoscuți la început.

„Aveam această experiență a conceptului de multiculturalitate și din România, însă cea din Egipt nu se poate compara. Am avut colegi de cameră din India, Pakistan, China, Hong Kong, Turcia. Am înșirat deja oameni din 5 țări, iar aceștia au fost doar în aceeași cameră cu mine. Au fost mai multe proiecte derulate simultan, iar în total am fost 104 internaționali. În fiecare zi cunoșteam o persoană nouă, iar acest schimb cultural este minunat, greu de descris în cuvinte. Pot spune doar că am o a două casă în fiecare colț din lumea aceasta, și atâția prieteni încât nu mai fac față să vorbesc cu toți.”

“Este cea mai frumoasă experiență din viață mea.

Iar tu? Ai petrecut 6 săptămâni în Egipt, ai muncit pentru un proiect de voluntariat, ai întâlnit oameni noi și ai cunoscut culturi fascinante. Dar care e rezultatul final? Cu ce te-ai întors, de fapt, acasă? Pe lângă suveniruri.

„Sunt mult mai curajoasă, mai deschisă, am încredere în forțele proprii, nu îmi mai este frică, vorbesc și mă conectez cu oamenii din jurul meu mult mai ușor, și am în mine acest virus al călătoritului, al exploratului. Este cea mai frumoasă experiență din viață mea. Am auzit multe persoane spunând acest lucru, și mi s-a părut puțin clișeic, dar am realizat că este adevărat, indiscutabil. Am evoluat foarte mult spre bine, știu ce vreau de la mine și de la viitorul meu și sunt pregătită pentru necunoscut. Te ajută să te desprinzi de nimicurile de zi cu zi și să vezi viața per ansamblu. Nu mă interesează bunurile materiale, ci doar un pașaport plin de vize din zeci de țări.
Este o lecție de viață și știu că peste 10 ani o să pot spune că sunt cine sunt datorită acestui program.”

Autor: Andreea Anghel
© Maria Andreea aka Veve
Sursă

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus