Diverse

Marius – stagiu academic în Franța

marius pătru stagiu academic

Mă numesc Marius Pătru, iar în cele ce urmează, vă voi povesti despre experiența mea academică în afara granițelor țării.

Câteva cuvinte despre mine. Studiez la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul Universității Politehnica din București, filiera francofonă, secția Calculatoare și Tehnologia Informației. Sunt originar din Olt, comuna Dăneasa, sat Berindei, la 45 de km de Slatina.

„Eu sunt câte puțin din tot ce am întâlnit!” – Homer

Am efectuat alături de câțiva colegi un stagiu care a avut ca scop cunoașterea unei întreprinderi din Franța, mai precis dintr-un orășel sudic numit Melle. Am reușit să ajung acolo datorită unei burse din partea Ambasadei Franței și datorită faptului că am avut un parcurs academic destul de bun. Înainte să ajung aici nu mă gândisem că o să ajung să studiez în străinătate, dată fiind situația mea financiară și familială și pentru că în mediul rural studiul în străinatate este văzut ca fiind ceva greu de atins.

marius-chateau-de-talmont

Chateau de Talmont

Întreprinderea unde am fost stagiar desfășura activități în domeniul imprimării. Am considerat acest stagiu o șansă unică atât din punct de vedere profesional, o experiență benefică pentru carieră, cât și personal. Nu avusesem până atunci posibilitatea să călătoresc și să cunosc lumea. Obstacole mari nu am întâlnit, trebuie să precizez totuși că a fost o provocare înțelegerea accentului franțuzesc veritabil, care mi-a dat bătăi de cap în prima săptămână.

Noi, stagiarii, am fost primiți călduros de câțiva oameni minunați care s-au ocupat de șederea noastră. Cazarea a fost asigurată de membrii asociației Roumanie Sud Deux-Sèvres. Eu am locuit timp de o lună la o familie de profesori, care mi-a oferit cele mai bune condiții. Probleme cu acomodarea nu am întâmpinat, deoarece oamenii au fost foarte prietenoși și primitori, iar mediul a fost unul foarte plăcut. În primele zile am vizitat orașul, am fost la piscină și la cinema.

„Cele mai frumoase momente au fost cele petrecute la Oceanul Atlantic, împreună cu familia adoptivă. Am vizitat Île-de-Ré și am înotat în ocean. De asemenea, cele două zile petrecute în Paris au fost magice.”

marius-la-tranche-sur-mer

La Tranche-sur-Mer

Pot spune că am fost întâmpinați cu mare drag de oamenii de acolo. Ei găzduiesc studenți de la FILS (Facultatea de Inginerie în Limbi Străine) încă din anul 1995. Președintele asociației noastre studențești ne-a încurajat să nu ne lăsăm demoralizați de opinia pe care o au vest-europenii despre români. Totodată, și-a dorit ca prin prezența noastră acolo, să demonstrăm că noi, românii, putem colabora cu francezii, că ne putem adapta rapid la regulile și la principiile societății franceze și că putem învăța multe lucruri despre valorile francofone. La finalul stagiului oamenii s-au declarat încântați de conduita noastră și de ceea ce am făcut.

Am descoperit, în urma discuțiilor cu familia de acolo, că există diferențe între sistemul de învățământ francez, respectiv cel român. La francezi notarea se face de la 1 la 20, programa lor cuprinde materii precum Cinema, iar structura examenului de bacalaureat diferă ca număr de probe.

marius-machine-de-ile-de-nantes

Machine de Île de Nantes

Ne-am întors în România cu o zi înaintea începerii anului universitar, însă, cel puțin eu, nu m-am simțit obosit. Reacomodarea a decurs foarte bine.

Sunt lucruri care m-au impresionat mult și de care îmi voi aminti cu drag. Printre acestea se numără umorul francezilor, turnul Eiffel și oceanul.

Un moment amuzant? A fost o seară dedicată românilor în care am gătit și le-am prezentat tuturor oamenilor prezenți dansuri tradiționale românești. În aceeași zi pregătisem ciorba pe care urma să o servim, iar când am transportat-o la localul unde avea loc petrecerea, o particică s-a vărsat în mașină și pe mine, moment deopotriva muzant și neplăcut. Totuși, ne-am distrat foarte bine.

Experiența mea în Franța o pot rezuma într-un aforism de-al lui Homer – Eu sunt câte puțin din tot ce am întâlnit!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus