Diverse

Teaching is sexy! Cami Tiu – Internship în Vietnam!

teaching-is-sexy-cami-tiu-internship-in-vietnam-cover-2
© Cami Tiu

Pentru mine, începe a treia săptămână de școală în care am un rol diferit. După două săptămâni deja declar: Teaching is sexy! Nu mă așteptam să îndrăgesc ceva atât de nou, atât de repede.

Am apucat să spun în stânga și-n dreapta că-mi pare rău pentru profesorii care nu-și iubesc meseria, care nu se bucură îndeajuns de frumusețea acesteia. Acum vreau să îmi retrag cuvintele, se poate? Îmi pare rău pentru copiii care au astfel de profesori la școală. Ce vină au ei?

Copiii explodează de fericire, ar fi inuman să nu îți reflecte un zâmbet până la urechi.

Momentul magic se produce când intru în clasă. Copiii explodează de fericire, ar fi inuman să nu îți reflecte un zâmbet până la urechi. E tot ce îți poți dori. La prima vedere ai zice că explicația pentru această “dragoste imediată” e faptul că arăt diferit (nu am nicio șansă să îmi găsesc aici spumă care să îmi fixeze buclele, fuste într-un timp scurt, șamd.) față de oricare profesor din școală, față de 98,9% din oamenii întâlniți de ei. Fără să îmi etalez vreun talent nedescoperit, aș zice că e ceva mai mult decât atât. Nu e suficient să faci “pe bibeloul” și să ai pretenția ca 50 de pitici să te asculte și mai mult decât atât, să și învețe ceva de la tine. Pentru mulți dintre ei sunt primele ore de engleză, cum să mă înțeleagă?! Drept urmare, în loc de bibelou, mi-am luat rolul de clown.

Citește și prima parte a aventurii din Vietnam aici.

teaching-is-sexy-cami-tiu-in-vietnam-2

© Cami Tiu

Timp de 30, respectiv 40 de minute, cânt, fără să am cursuri de canto, dansez, fac exerciții fizice, sar și transpir din cap până-n picioare, încercând să le stârnesc interesul de a învăța. Atât de mult mi-am intrat în rol încât, în timpul liber fredonez, involuntar, versuri din acele cântece, ca să nu mai zic că Home Page-ul meu de pe Youtube e plin de așa ceva. Am dat-o în mintea copiilor, dar mă simt mai liniștită ca oricând. Simt că fiind înconjurată de copii, uit să mă mai stresez și mă bucur alături de ei, de tot ce mă înconjoară. Primind cadou, în pauză, una din primele frunze căzute, m-am simțit ca având în față o basculantă cu flori. Adăugând prețuirea cu care era ținută, depășește basculanta.

Copiii sunt prea minunați ca să nu le fie băgată în seamă energia și simplitatea

Copiii sunt prea minunați ca să nu le fie băgată în seamă energia și simplitatea. Mă gândesc că dacă s-ar schimba proporția dintre interesul salarial și cel al rezultatelor, poate n-ar mai exista acel domino vicios. Mă refer la schimbarea sistemului, care, aparent, cel mai simplu poate fi făcută tot de profesori. Nu de alta, dar așteptând schimbarea din cealaltă parte, se tot pierd generații, pe care o să refuzăm să le recunoaștem apte de muncă pentru că nu au un sistem de valori și nici pregătire. Habar n-am cât de greu ar fi de schimbat acea proporție, era doar o idee.

Citește și prima parte a aventurii din Vietnam aici.

teaching-is-sexy-cami-tiu-in-vietnam-3

© Cami Tiu

Când nu sunt la școală, explorez tot ce îmi stă în cale. Hanoi e încărcat de obiective turistice și când o să epuizez lista de aici, o să merg prin țară, pozele par prea minunate cât să fie adevărate și dacă tot mi-am făcut și gașca șmecheră de trainees, de ce nu? Puțin înapoi la subiectul anterior, în timp ce explorăm orașul, întâlnim o mulțime de copii și adolescenți care ne roagă să purtăm o conversație cu ei pentru a le da șansa de a-și exersa limba engleză. Mă amuz când observ că unii au setul de întrebări pregătit, iar acestea se repetă de la grup la grup, dar apreciez de 3 ori mai mult curajul cu care fac asta. Sunt ca niște mici vânători, nu contează ce vârstă au străinii, cum arată sau cum sunt îmbrăcați, ei tot îi abordează cu zâmbetul pe buze și telefonul pregătit să înregistreze fiecare cuvânt.

Tot la capitolul explorare, în top se păstrează și treaba cu mâncarea. Iau 3-4- 5 mese pe zi tocmai că îmi place prea mult ce găsesc pe aici. Mi-am depășit orice limită a poftelor.

Citește și prima parte a aventurii din Vietnam aici.

Abia am început această aventură, numită internship AIESEC, și deja simt presiunea timpului. Fă și aia, fă și aia…contra cronometru. Aici găsești prima mea povestioară, eu acum 2 săptămâni, înainte să încep lucrul cu copiii. Recitindu-o, simt că viața de turist nu e chiar îndeajuns pentru a avea experiențe cu adevărat life-changing.

Vizavi de pofte, dacă i s-a făcut cuiva poftă de un internship similar, membrii AIESEC vă pot ajuta oricând, își dau sufletul pentru a livra tot ce este mai bun, dar ca de obicei totul depinde de voi: aiesecbucharest.ro/global-talent.

Autor: Cami Tiu

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus