Educatie

Notițe? Coli vs Laptop vs Caiet

Caiet
© Alina Crețu

Ești la facultate și te-ai săturat să scrii cursurile pe ambalaje de Snickers? Mama s-a săturat să găsescă seminarii pe tricourile tale albe? Nicio grijă, găsești aici 3 alternative.

Pe coli
Dacă îți place să fii practic și comod, asta-i calea. Ai nevoie doar de o mapă sau un clipboard în care să îți pui 15 – 20 coli, un pix și te-ai scos! Acasă îți faci un dosar pentru fiecare materie și asta e tot.

Toate colile susPro:

 1. Cost redus. Este ieftin! Este cel mai ieftin de fapt. Și, pentru că ești student, sigur vrei să ai bani și pentru altele. Un top de hârtie te costă în jur de 10 lei. Să tot scrii!
 2. Ocupă puțin loc pe bancă. Poate că la cursuri vei zice că e tot una cu un caiet (deși sincer nu e), dar ce te faci în sesiune? Dacă ai un examen în care te lasă și cu materiale, parcă e mai ușor să le ai organizate în fața ta, decât întinse pe două bănci.
 3. Poți împrumuta ușor notițe. Temă de gândire: Dacă îți cere un coleg un curs sau un seminar cum e mai comod, să îi dai un caiet întreg sau câteva coli? Dacă mai și uită să le returneze, când e vorba de foi nu e nicio problemă, mai scoatem câteva!
 4. Cari mai puțin. Având mai multe materii într-o zi e mai ușor să îți aduci 20 de coli într-o mapă, decât 3-4 caiete. Că de, am venit să învățăm, nu să facem mușchi.
 5. Dacă lipsești completezi ușor. Să zicem că absentezi de la un seminar/curs (din motive întemeiate, bineînțeles) cum e mai eficient să le atașezi apoi la locul potrivit? În caiet sau în dosar?
 6. Le poți transforma. La sfârșit de semestru poți lega colile într-un caiet pentru fiecare materie la orice centru de copiere. Asa că, dacă ești fan, poți avea toate materiile structurate în caiete fără să fi scris pe caiete.
 7. Examene tot pe coli. Da, examenele se dau, în general, tot pe coli și este o idee bună să te obișnuiești să scrii pe ele din timp.

Contra:

 1. Riscul de a încurca notițele între ele. Dacă ești dezorganizat poți încurca paginile din cursuri diferite și o să ai puțin de furcă să le pui în ordine. Prea mulți spun „Lasă, le organizez mâine…” unde „mâine” înseamnă „nu acum”.
 2. Nu ai mereu toate cursurile după tine. Există situații, în general la seminarii sau laboratoare, în care sunt puse întrebări din materia lucrată anterior. Nu le mai cari după tine și nu ai materialele precedente la îndemână.

Tips: Poți obține o organizare mai eficientă punându-le în țiple diferite sau luând după tine un mini capsator! De asemenea, numerotează paginile după cum îți place și eventual scrie un rezumat la sfârșitul fiecărui curs pe ultima pagină. Iar dacă ai într-o anumită zi laborator, ia-ți seminariile și cursurile într-o țiplă pentru referințe.

Pe laptop
Dacă folosești laptopul atât de mult încât ai uitat să scrii de mână, e clar! Ești genul care nu scrie, ci tastează cursurile. Îți rămân de făcut câteva foldere și #aiae !

I'll be backPro:

 1. Este rapid. Nu vei egala niciodată viteza de scriere la tastatură cu cea de mână. Dacă se întâmplă să greșești un cuvânt, e foarte ușor să îl ștergi, spre deosebire de coli unde trebuie să tai.
 2. Poți edita în câte feluri dorești. După curs la o cafea sau când ai chef poţi să te apuci să așezi în pagină ce ai scris așa cum vrei tu. De la bold-uit până la fundal colorat și așa mai departe. Plus că arată și bine, doar e făcut de tine!
 3. Este eco. Tastând salvezi un copac pe an, sau cel puțin așa zice legenda! Da, pentru că dacă nu mai cumperi tu hârtie, nu o mai produce nici fabrica, ha! Of, economia asta…

Contra:

 1. Este greu de cărat. Acest moft vine și el cu dezavantaje. Unul ar fi pentru spate. Am menţionat că îţi iei și încărcătorul cu tine? Așa că pregătește-te să te întrebe colegii dacă ai început subit să mergi la sală. În fiecare zi.
 2. Depinzi de baterie. Dacă n-ai vreun super laptop care să te ţină o zi întreagă, e groasă gluma. Prize nu prea sunt prin amfiteatre, iar prin sălile de seminarii sunt prea puţine.
 3. Este o distragere în plus. Și da, o să dai refresh la Facebook de cel putin 20 de ori în timpul cursurilor. Eventual îţi dai si un check-in la #facultate.
 4. Nu este mereu permis. Să zicem că unii profesori sunt mai perspicace și știu diferenţa între „Sunt modern și eficient!” și „La naiba, iar pierd un joc de Dota…”.
 5. Sunetul tastelor. Poate că sună ciudat, dar devine enervant să auzi tastând pe cineva lăngă tine. Dacă ai și noroc de un profesor care vorbește încet, să nu te mire când privirile se vor întoarce către tine.
 6. Nu este ieftin. Dacă nu îl ai deja, gândește-te de două ori înainte să îţi cumperi unul. Viaţa de student nu este tocmai ieftină și nici un laptop nu e. Unul bun, că doar nu o să îl cumperi doar ca să scrii cursuri.

Tips: Asigură-te că ai laptopul pe mute. Nu cred că îţi dorești să fii piesa de deschidere a cursului.

Pe caiet
Câte un caiet pentru fiecare materie și un ghiozdan plin pe măsură. Ți se pare cunoscut? Dacă vrei să retrăiești nostalgia liceului și să vezi un teanc întreg de caiete scrise, atunci asta e calea!

System overloadPro:

 1. Risc minim de a pierde notițele. Dacă scrii pe caiet e mai puţin probabil să pierzi vreun curs. Atât timp cât nu pierzi caietul cu totul, esti asigurat!
 2. Nivel ridicat de organizare. Fie că alegi să îti faci un caiet de cursuri și unul de seminarii, fie că scrii alternant curs-seminar pe un singur caiet, ai cea mai organizată arhivă pentru învăţat!
 3. Cursurile la purtător. Spre deosebire de scrisul pe coli, aici ai mereu tot ce ai scris după tine. Vreo întrebare de la profesor din ceva anterior? Dai un search imediat în arhivă.
 4. Cost mediu spre mic. În funcţie de cât de mofturos ești la aspect te poate costa enorm sau puţin. Caietele sunt produse de nenumărate firme iar preţul diferă în funcţie de calitatea paginilor și …a pozei cu pisica de pe copertă.

Contra:

 1. Greu de cărat. Ce te faci în zilele cu multe cursuri şi seminarii? La fel ca la laptop de altfel, pregătește-te de o creștere în masa musculară.
 2. Ocupă mult spaţiu. Și în geantă și în camera de cămin ocupă mult prea mult. Ai putea pune altceva în spațiul ocupat. Dacă ți se pare că nu ocupă mult, îți doresc să te uiti din nou la ele prin anul 3.
 3. Nu-s ușor de share-uit. Dacă îi împrumuți caietul unui coleg, este mult mai greu de xeroxat și plus că rămâi fără material de scris dacă nu ți-l înapoiază la timp.
 4. Inestetic la cursuri lipsă. Dacă ai lipsit de la un curs/seminar, este dificil și inestetic să atașezi coli xeroxate lângă ce ai scris tu. Parcă strică zen-ul nu-i așa?

Tu pe ce alegi să scrii de acum?

 

Autor: Alexandru Ghiţă & Alina Creţu

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Alex

  17 octombrie 2015 la 15:26

  Laptop clar! 🙂 De departe cel mai organizat, cu priza mai gasesti solutii. Referitor la greutate, sa fim seriosi, daca investesti destept, iti iei unul mai slim, greu cat un fulg. Deseori nici nu-l simt in spate si verific sa fiu sigur ca-i acolo.. :))

  Cat despre distragere, aici vina e impartita cu profesorul. Studentul se poate arata mai interesat, dar si profesorul ar putea sa faca acelasi lucru. Cand vezi un plictisit citind de pe slide-uri, aducand 0% contributie cursului.. mi se pare chiar recomandat sa nu-l asculti deloc. Poate asa ii captezi atentia si ii arati cat de mult greseste.

  La profesorii care intr-adevar au ceva de zis, vor sa te ajute si iti arata aceste lucruri, va garantez ca nu sta nimeni pe facebook. 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus