Educatie

Scrisoare deschisă către domnul prim-ministru

stilou scrisoare

Stimate domnule prim-ministru,

Uniunea Națională a Studenților din România (U.N.S.R.) își declară public nemulțumirea față de modul în care guvernul pe care îl conduceți tratează unul dintre cele mai importante aspecte ale învățământului superior din România: încurajarea accesului la educație superioară.

Un dascăl bun ne îndeamnă ca, atunci când nu înțelegem, să adresăm întrebări, moment în care, în sală, se așterne, uneori, tăcerea. Până când cineva dă glas întrebărilor arzătoare la care toți se gândeau, dar pe care nu îndrăzneau a le adresa. Iar dascălul bun le răspunde. Astăzi, îndrăznim noi, domnule prim-ministru, să vă adresăm câteva întrebări.

Dacă o familie cu venituri medii găsește dificilă asigurarea și întreținerea studiilor superioare ale unui singur copil, cum este oare pentru restul? De ce, la noi, condiția financiară a studentului ajunge să reprezinte o barieră în calea unei educații superioare calitative? De ce numărul de locuri disponibile în căminele universităților din România, la momentul actual, este aproape nesemnificativ raportat la numărul de studenți înmatriculați? De ce mai există universități fără măcar o cantină funcțională? Știți cât de mult contribuie o astfel de unitate la scăderea costurilor vieții de student? De ce valoarea burselor nu permite studenților condiții decente de trai și de studiu? De ce, așadar, accesul la educație e gratuit mai mult în teorie decât în practică?

Salutăm inițiativa dumneavoastră de a mări salariile cadrelor didactice din România și sperăm ca aceasta să se concretizeze cu bine, dar suntem îngrijorați, așa cum este și firesc, de atenția și sprijinul (ne)acordate studenților pe care îi reprezentăm.
Deși subiect al multor dezbateri, problemele privind bursele, căminele și cantinele studențești stagnează, rămânând de actualitate, din păcate pentru noi, în fiecare an universitar. Întâlnim studenți care abandonează facultatea din cauza imposibilității financiare în care se găsesc când nu prind cămin. Întâlnim elevi, admiși cu brio într-o facultate de prestigiu, ce renunță din aceleași motive financiare. Cunoaștem studenți bursieri care s-au întors acasă după un an sau doi de stat la cămin, din cauza cheltuielilor prea mari, a regiilor de cămin și a condițiilor inadecvate din acestea.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în anul academic 2013-2014, în primii doi ani de studiu, 20.000 de studenți au abandonat studiile universitare. În contextul în care printre obiectivele educaționale ale Strategiei Europa 2020 se află reducerea ratei abandonului școlar sub 10% și creșterea procentului de tineri absolvenți de studii superioare (terțiare sau echivalente) la peste 40% până în 2020, permiteți-ne să ne îngrijorăm: România nu se clasează deloc bine la aceste aspecte. Suntem de părere că o măsură de folos atât acestor obiective, cât și învățământului superior românesc este facilitarea accesului populației la învățământul superior, prin investiții durabile.

În contextul favorabil oferit de excedentul bugetar de anul acesta, noi, Uniunea Națională a Studenților din România (U.N.S.R.), solicităm creșterea cu 25% a cuantumului burselor sociale și de merit, dar și a subvenției pentru căminele și cantinele studențești (subvenție nemodificată de peste 5 ani în pofida creșterii costurilor utilităților), precum și demararea unui proces de construcție de noi cămine, în vederea reducerii deficitului de locuri de cazare. Prin această scrisoare, dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la importanța pe care lucruri mici, în aparență, precum bursele, căminele și cantinele studențești, pot avea un impact (negativ) major în educație și să dăm glas unor nevoi reale ale studenților.

Nicolae Tunsoiu,
Președinte U.N.S.R.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus