TV

Determinarea activității peroxidazei din hrean după metoda lui Brad 2016

Ce este peroxidaza? Cine e Brad și ce vrea de la noi? Nu sunt ghicitoare și nici nu citesc în stele, dar știu sigur că aceste întrebări au trecut prin mintea fiecăruia dintre voi la vederea acestui titlu.
Nu vă panicați, totul este foarte simplu!

Peroxidaza este o enzimă sintetizată atât de organismele vegetale, cât și de cele animale. Stai, stai… ce este aceea o enzimă?
Ei bine, enzimele sunt substanțe care catalizează (declanșează) reacțiile biochimice ce au loc în organismele vii.
Prin urmare, peroxidaza este o enzimă care face parte din clasa oxidoreductazelor, ceea ce înseamnă că va cataliza reacțiile de oxidare din organismele vii.

De ce ne întereseză această enzimă?

Peroxidazele vegetale au un efect antioxidant asupra corpului uman având astfel un rol deosebit de important în „arderea” deșeurilor celulare. Efectul antioxidant constă în distrugerea unui număr considerabil de compuși organici, în mare parte cancerigeni (fenoli, derivați benzidinici etc).

Unde întâlnim această peroxidaza?

Această enzimă se găsește cu preponderență în hrean, ananas, smochine, cartofi, legume și grâu. Așadar, pentru a-ți păstra un corp sănătos, este bine să consumi săptămânal cel puțin unul dintre aceste produse. Mai puțin tabacul, pe care îl consumi pe propria răspundere!

Peroxidazele din plante se distrug cu ușurință la lumină sau prin încălzire, astfel că, sfatul meu ar fi să consumați ca atare doar produsele care provin din surse proaspete (verdețuri, fructe, cereale încolțite).

Bineînțeles, peroxidaza este sintetizată și de organismul uman, însă în cantități destul de mici, sub denumirea de glutation peroxidaza, având un efect antioxidant asemănător peroxidazelor din plante.

Metoda lui Brad

Inginerii biotehnologi pot determina cantitățile de peroxidaze vegetale prin metoda lui Brad, mai precis prin metoda lui de calcul. În caz că v-ați decis dintr-o dată să faceți o astfel de determinare, iată ce trebuie să știți:

Principiul metodei

Peroxidaza va oxida în prezența peroxidului de hidrogen (apa oxigenată), acidului ascorbic (vitamina C) cât și a benzidinei (compus cancerigen), oxidarea acestora nefiind simultană. Se va determina timpul necesar oxidării unei cantități cunoscute de acid ascorbic, evidențiat prin apariția unei colorații albastre, corespunzătoare benzidinei oxidate.

Mod de lucru

Evident, vom avea nevoie de un număr de eprubete, pipete și sticluțele în care vom găsi rectivii și soluțiile necesare.
Într-o eprubetă se pipetează:

  • 0,2 mL acid ascorbic (Vitamina C);
  • 2 mL benzidină;
  • 1 mL peroxid de hidrogen (H2O2 – apă oxigenată);
  • 1 mL extract proteic total (EPT) obținut din hrean.

În momentul în care adăugăm prima picătură de EPT, pornim timer-ul. Se determină timpul necesar oxidării acidului ascorbic până la apariția culorii albastre în întreg volumul de probă.
Timpul necesar oxidării acidului ascorbic este indicat a se încadra între 15-45 secunde.

V-aș sugera să nu încercați acest experiment acasă, însă am încredere că nu oricine ascunde sicluțe cu benzidină prin bucătărie.

Am aflat deci, că peroxidaza este o enzimă deosebit de importantă organismului uman, că se găsește cu preponderență în verdețuri și fructe fructe proaspete, cereale încolțite și că în organismul uman are un efect antioxidant asupra substanțelor cancerigene. Nu degeaba vă băteau mămicile la cap să vă mâncați toate legumele și fructele din farfurie! Și ele cunosc activitatea peroxidazei!

Autor: Alexandru Ana-Maria
Video: Alexandru Ghiță

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StudLand este platforma online pentru studenți dezvoltată cu scopul de a aduna toate informațiile de interes studențesc într-un singur loc. Articole proaspete, internship-uri, evenimente, traininguri și oportunități studențești, pe toate le găsești aici!

Sus